elixir.ro
Home Login Contact

Ingrijirea pielii. Tratament natural


Ingrijirea pielii afectate.

Cel mai bine si usor este sa prevenim o boala. Pentru aceasta este necesar sa cunoastem unele simptome ale bolilor de piele pentru a putea preintampina instalarea lor. La modul general, exista 3 mari categorii de afectiuni.

Piele rece si uscata

Simptome precum piele uscata insotita de asprime, piele crapata, decolorarea maronie a pielii la care daca se mai adauga si simptome ca: stoparea transpiratiei, impermeabilitatea pielii, piele subtire si rece, circulatie periferica slaba, mancarimi la nivelul pielii, pot sa apara boli precum: psoriazis, eczema, scabie uscata (raie). Insa, de asemenea, pot sa apara si alte boli, cum ar fi: raceala uscata (fara mucus), febra neregulata, gripa severa.

Tratament natural.

Extern. Se vor folosi substante emoliente cum ar fi: mierea, glicerina, lanolina, uleiuri (de masline, susan). Aceste substante au ca efect umezirea si reducerea asprimii si uscaciunii pielii. Se pot amesteca aceste substante emoliente cu pulbere din plante in cantitati mici (de ghimbir, scortisoara, cardamom).

Intern se vor administra sucuri naturale acre (lamaie, grapfuit) si plante emoliente (nalba mare-rad, limba mielului, lemn dulce, patalgina, potbal, brusture-rad). Alimentatia trebuie sa fie usoara si calda, fara prea multe condimente, fara uscaturi (biscuiti, sticksuri etc) si se vor bea mai multe lichide. Alte metode naturale de tratament sunt bai calde pentru inmuierea pielii si masajul cu ulei de susan. Cele mai indicate zone pentru masaj sunt spatele, capul, palmele si talpile. De asemenea, se vor evita sapunurile care au efect usucator.

In cazul in care apar raceli se poate folosi: soc, galbenele, coriandru, cretusca, sanzaiene, scortisoara, ghimbir. Se va bea suc de citrice. 

Piele rosie si fierbinte

Simptome: senzatii de arsura (piele, mucoase) si culoare rosie, galbena, albastruie sau vinetie a pielii. Apar: dermatite, eruptii cutanate locale sau generalizate, acnee, furuncul, urticarie si alte boli de piele in care piele este rosie, fierbinte sau umeda. Pot sa apar frecvente accese de febra mare care este asociata cu sete si transpiratie si pot sa survina: pojar, varicela, boli infectioase, herpes.

Tratament natural.

Extern. Zona inflamata se spala bine cu gel de aloe vera (se taie frunza si partea cu gel se pune pe piele), se unge cu ulei de cocos, ghee sau cu o pasta din plante medicinale: nalba mare, tataneasa. Spalaturi locale cu ceai de coada soricelului. Nu se folosesc uleiuri grele, cele mai bune uleiuri sunt cel de cocos si din samburi de struguri. Nu se folosesc produse cosmetice pe zona inflamata, se va eviat expunerea pielii la soare, caldura. Sunt binevenite exercitiile fizice.

Intern. Laptele si unele plante medicinale: echinacea, brusture-rad, menta, papadia, soc. Alimentatie usoara, fructe si legume crude.

Piele rece si umeda

Simptome: piele rece, pala, umeda, groasa, alba si exces de mucus. Alte simptome: greata, voma, lipsa apetitului, senzatie de greutate in corp. Apar boli specifice: infectii cu ciuperci, eczeme umede, negi, chisturi, basici, noduli, edeme faciale sau subcutanate. De asemenea, pot sa apara si boli de plamani: congestie pulmonara cu febra, raceala, glande umflate, gripa, bronsita, astm.

Tratament natural. 

Extern. Nu se fac apicatii cu ulei, exceptie fiind uleiul de mustar care se pune in cantitate foarte mica (o pic) si se tine maxim 7 minute, de asemenea, aceeasi atentie trebuie avuta si in cazul in care se fac cataplasme din boabe de mustar sau ghimbir pe zona afectata. Se fac frictiuni alcatuite din alcool cu cateva picaturi de ulei esential de eucalipt sau camfor. Zona afectata se poate spala cu macerat sau ceai din plante picante (ghimbir, cuisoare, scortisoara) sau cu tinctura din aceste plante sau se poate realiza un masaj uscat cu pulbere de obligeana. Alte indicatii: sauna (insa sauna nu se va realiza daca sunt probleme cu rinichii), exercitiile fizice. Nu se vor folosi produce cosmetice.

Intern. Ridichea alba este foarte buna si in cazul afectiunilor pulmonare. Amestecul de plante: ghimbir, cuisoare, scortisoara se folosesc in alimentatie, sublingual sau macerat. Alte plante medicinale: camfor, eucalipt, salvie, menta, busuioc, foi de dafin, obligeana.

 




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

thelocactus-thelocactus
convallaria-lacramioara
doronicum-iarba-ciutei
punica-rodie
acacia-acacia
fatsia-Aralia-Japonica
cocos-nucifera-cocotierul
datura-laur