elixir.ro
Home Login Contact

Samadhi extazul mistic


Celebrul autor al textului sanscrit - Yoga Sutra - Patanjali scria în acelasi text:" Modifica-rea mintii care se bazeaza pe ab- senta oricarei activitati mentale este somnul profund". Aceasta excelenta definitie a somnului profund, prezinta cea de-a patra modificare a undelor cerebrale a mintii, pentru ca mintea este în permanenta plina, mai putin însa, în stare de somn profund. Mintea este preocupata tot timpul cu ceva, cu un gând o dorinta o amintire, orice. În timpul somnului profund aceasta preocupare dispare.

Atunci se poate revela fiinta proprie, propriul sine. Daca o persoana este constienta în somnul profund, adica daca poate sa-si mentina constiinta treaza înseamna ca stie cu adevarat cine este, ca a ajuns în profunzimea fiintei sale. Acea persoana este pe deplin constienta de tot ceea ce se întâmpla în univers. În sanscrita, aceasta stare se numeste samadhi. Daca am putea deveni constienti în timpul somnului profund, am trai pe deplin starea de iluminare spirituala.

Somnul este ultimul test pentru a te cunoaste. Chiar si în biblie gasim un exemplu în acest sens, când Isus a fost încercat pe muntele Ghetsimanii si a cerut lui Petru si celor doi fii ai lui Zebedei sa vegheze împreuna cu El vreme de un ceas "Vegheati si rugati-va ca sa nu cadeti în ispita" … "s-a întors iarasi la ucenici de I-a gasit dormind (adoua oara) pentru ca li se îngreuiasera ochii de somn" Matei 26:43. Dupa Mircea Eliade aici este vorba despre somnul initiatic. 

Din minte izvorasc gândurile, imaginile murdare sau curate, fondul imaginatiei fiind sustinut de minte. De aceea, când aceasta dispare, constiinta devine pura. În constiinta nu se mai oglindeste nici o reflexie a mintii. Constiinta devine pura. Daca suntem constienti de aceasta stare suntem eliberati de toate înlantuirile acestei lumi. Starea de samadhi reprezinta pentru orientali cea mai înalta stare de fericire, libertate si extaz. Aceasta este cea de a patra stare a mintii, al patrulea tip de frecventa a undelor cerebrale, theta, fiind cele mai lente unde. Doar moartea este mai "profunda". De aceea, în aceasta a patra stare corpul si tot ansamblul sau ating procesul complect si amplu al regenerarii fizice si al refacerii sanatatii. De multe ori auzim expresia "Dupa un somn bun, esti ca si nou".




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

tulipa-lalea
philadelphus-falsa-iasomie
pelargonium-muscata
ranunculus-piciorul-cocosului
bellis-banutei
jasminum-iasomie
acanthus-talpa-ursului
callistephus-ochiul-boului