elixir.ro
Home Login Contact

Ayurveda, arta de a trai mult si sanatos


Unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta care a descris legatura dinte notele muzicale, numere si influenta planetelor asupra omului a fost Pitagora dar izvorul acestei stiinte sacre se afla in vechile temple de mistere ale initiatilor egipteni. Meloterapia ca stiinta bazata pe principii solide exista inca din cele mai vechi timpuri. Astazi ea este destul de bine expusa de principiile psihanalizei moderne. Repetivitatea armoniilor sonore creaza stari modificate ale constiintei.

Este vorba in special de muzica pura, armonioasa, elevata. O muzica zgomotoasa gen rock, metal sau jazz induce chiar stari negative, depresie, angoasa pentru ca rezoneaza cu energii de joasa frecventa. Amerindienii aveau asa numitele dansuri sfinte cu ajutorul carora vindecau bolnavii prin modulatii melodice repetate. La triburile africane vracii vindecau de asemenea in ritmul magic al tobelor.

Dintre toate sistemele de cunostinte medicale existente, ayurveda este poate cel mai vechi, cel mai bine elaborat si cel mai complex dintre toate. Cunoasterea si raspândirea pe o scara din ce în ce mai larga a acestei stiinte medicale traditionale este la ora actuala sprijinita prin unele initiative ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii care sunt consemnate explicit în documente din anii 1974 si 1978. 

Fitoterapia ayurvedica reprezinta tratarea bolilor prin folosirea înteleapta a plantelor medicinale, în functie de tipul constitutional al bolnavului si de natura dezechilibrului generator de boala. În viziunea sistemului traditional ayurveda, starea de sanatate perfecta înseamna în primul rând o armonie deplina. Telul acesui sistem medical nu este acela de a reda fiintei umane aflate în suferinta o stare temporara de confort fizic, psihic sau mental. Starea de sanatate a unei fiinte umane nu poate fi redusa doar la o simpla stare de confort sau de bine. Toti cei care au cunoscut si au urmat principiile acestui sistem traditional au putut verifica la scurt timp dupa aceea acest adevar.

Ayurveda pune accentul în primul rând pe prevenirea afectiunilor decât pe tratament, fara a fi neglijenta atunci când este vorba de o cura de vindecare naturala. De aceea este foarte raspândita printre oameni parerea ca medicina naturista nu ofera decât modalitati de tratament lente, însa de fapt chiar acest aspect reprezinta cheia vindecarii eficiente si complete prin eliminarea completa a cauzelor care au produs boala. Daca privim cu obiectivitate în trecut putem observa ca omenirea nu s-a schimbat foarte mult în decursul acestui timp. Într-adevar, tehnologia si industria au atins nivele de dezvoltare deosebit de avansate însa cu siguranta, alcatuirea corpului fizic uman precum si structura mentala este aproape neschimbata fata de cea a fiintelor umane de acum câteva mii de ani fiind supusa acelorasi tipuri de afectiuni si boli ca si în prezent. Din acest motiv, traditia neîntrerupta de mii de ani a sistemului Ayurveda sustinuta de-a lungul timpului prin nenumarate experimentari practice, are în prezent un cuvânt de spus .

Ayurveda afirma ca înflorirea constiintei individuale determina sanatatea si armonia vietii. Fiecare civilizatia a produs propriile sale dezechilibre. În prezent se poate evidentia cum preocuparea generala centrata înainte pe valori spirituale ale adevarului, binelui si frumosului astazi s-a fixat în domeniul valorilor materialiste: bani, placere animalica, confort, faima, putere de dragul puterii. Principalul comportament apreciat si stimulat astazi a devenit distractia haotica si miscarea superficiala de la un lucru la altul. O alta dificultate a civilizatiei noastre de astazi este ca ne priveaza de timpul necesar pentru a avea grija de noi si de aceia pe care îi iubim.




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

salvia-salvie
dracaena-dracena
heuchera-heuchera
ranunculus-piciorul-cocosului
iris-iris
nerine-nerine
ficus-ficus
aeonium-aeonium